De Morbier, het broertje van de Comté
De Morbier is een kaasje dat fascineert door de laag zwarte as die in het midden te zien is. Deze oorspronkelijke boerenkaas dankt zijn naam aan de stad in de Jurawaar hij ontstaan is, niet ver van Saint-Claude et de Morez. Het is pas in 2000 dat hij bekroond wordt met een gecontroleerde herkomstbenaming – de AOC.
Bij de verwerking van melk voor Comte kaas, gebeurde het dat de boeren niet genoeg wrongel hadden om een vorm te vullen. Om niets te verspillen, bewaarden ze het overgebleven wrongel tot de volgende melkbeurt door te beschermen met een laagje roet uit de ketel. Dit restje wrongel werd de volgende dag toegevoegd, waardoor er midden in de vorm een zwart laagje ontstond. Tegenwoordig is het zwarte laagje van de Morbier meer traditie, en het roet is vervangen door een plantaardig as, wat dit kaasje uit de bergen zijn unieke, fruitige smaak geeft.
Morbier au Lait Cru AOP