Wij staan de hele week door op markten/standplaatsen met prachtige producten. Bekijk hier het overzicht 

Omschrijving

De Vacherin Mont d'Or is een gewassen-korst kaas en wordt gemaakt van uitsluitend koemelk. De productie van de kaas loopt van 15 augustus tot 15 maart. De kaas wordt van de volle rauwe melk gemaakt van koeien van het Montbéliard-ras.

Na het vormen wordt de kaas overgedaan in dennenhouten hoepels, om uitlopen te voorkomen. De rijpingstijd is drie weken minimaal op dennenhouten planken. In die tijd worden de kazen dagelijks met pekel gewassen en gekeerd. Aan het eind van de rijping is de kaasmassa geel-beige geworden en heeft een licht zoetige smaak. De kaasmassa is smeuïg, en wordt na langere rijping zelfs geheel vloeibaar.

Het seizoensgebonden karakter van de kaas grijpt nog terug naar voorheen. Nadat de koeien van de alpenweiden terugkwamen naar de stal (bij het vallen van de eerste sneeuw), liep de melkproductie te hard terug om nog de grote gruyère of emmental te kunnen maken en werd er naar de kleinere kazen gegrepen, bijvoorbeeld de vacherin of roomkaas.

Zo maak je het klaar

We hebben een mooi recept voor je samengesteld. Zo kun je zelf makkelijk en snel een "fondue" van Vacherin Mont d’Or op tafel zetten. Bekijk hier het recept 

Tip van Pieter

Kaasfondue is al zwaar op de maag. Dit gaat nog een stapje verder. Combineer het met andere lekker gerechten om er niet teveel van te krijgen.

Vacherin Mont d’Or

Even smelten in de oven en dan er allerlei lekkers in dippen. Zo simpel is het. Geen pannetje nodig zoals bij andere fondue.

€ 12,50